spletni strežnik sloHost novice Kazalo   rss reference izdelanih spletnih strani
slohost gostovanje spletnih strani in spletno gostovanje
levo okno POMOČ (najpogostejša vprašanja odgovori) desno okno

levo okno FAQ DOMENE desno okno

1. Zmotil sem se pri imenu domene ali lahko za isto ceno spremenim ime domene?
2. Domeno bi registriral pri vas, gostoval bi na drugem strežniku?
3. Kako lahko dokazujem, da sem lastnik domene?
4. Kako bodo drugi vedeli za ime moje domene?
5. Prenos domene (lahko prenesem drugje registrirano domeno k vam)?
6. Kaj pomenijo določene končnice domen?
7. Kaj moram storiti, da lahko pri vas gostujem z domeno .si?
8. Katere domene lahko pri vas registriram?
9. Lahko pri vas registriram domene končnice .si ?

1. Zmotil sem se pri imenu domene ali lahko za isto ceno spremenim ime domene?
Žal ne! Ko je domena registrirana ni možno spreminjati naziva, tudi če gre samo za tipkarsko napako. Na žalost tudi mi plačujemo registracijo domene registrarjem in oni prav tako ne povračajo denarja.
Na vrh  


2. Domeno bi registriral pri vas, gostoval bi na drugem strežniku?
Vsakdo, ki registrira domeno pri nas, ima pravico gostovati kjerkoli. Domeno bomo v času registracije preusmerjali kamorkoli boste hoteli. Navesti nam boste morali le naslov strežnika, kjer bo vaša domena delovala. Potrebujemo dva imenska strežnika (DNS1 in DNS2) v imenski obliki, kot recimo naš strežnik ns1.slohost.net in ns2.slohost.net.
Na vrh  


3. Kako lahko dokazujem, da sem lastnik domene?
Ko je domena registrirana boste prejeli račun na katerem je razvidno, da ste plačali registracijo domene (na računu je napisano ime domene). Svetovna javnost preverja lastništvo domen skozi WHOIS bazo (kot naša). V tej bazi so zapisani podatki o registrantu, lastniku. Skratka vsi podatki.
Na vrh  


4. Kako bodo drugi vedeli za ime moje domene?
Domeno je potrebno vpisati v spletne brskalnike. Najbolj znani slovenski brskalniki so Matkurja.com , Najdi.si ter Slowwwenia.com. V tujini je to Google.com. Dobro jo je reklamirati tudi v tiskanih medijih (letaki, vizitke, oglasi v revijah...)
Na vrh  


5. Prenos domene (lahko prenesem drugje registrirano domeno k vam)?
S prenosom domene zamenjate mesto, kjer domeno podaljšujete in z njo upravljate. S prenosom domene ne zamenjate lastništva ali DNS strežnikov.

Zakaj bi domeno prenesli? sloHOST.net vam nudij eno najcenejših možnosti za registracijo domene v Sloveniji. Tako lahko ob podaljšanju registracije domene prihranite vsako leto. Nudimo vam tudi popolno podporo in svetovanje po telefonu.

Cena? Cenik za podaljšanje registracije domene najdete tukaj. Sam prenos vas ne bo stal dodatnega denarja.

Postopek prenosa: Najprej pošljete vlogo za prenos domene po emailu. Nato bomo od vas zahtevali plačilo in posredovanje potrdila o plačilu. Ko bomo plačilo potrdili, boste na trenutni administrativni email domene prejeli sporočilo s povezavo do strani, kjer potrdite prenos domene. Prenos potrdi še registrar, kjer trenutno podaljšujete domeno. Domena je s tem prenešena, nastavitve pa ostanejo take kot so bile prej. "Račun za storitev izstavimo šele po uspešno upravljenem prenosu (za primer, da prenos ne uspe)"

Še nekaj stvari, na katere morate biti pozorni: Domene ne morete prenesti, če niste lastnik domene. Pravico za prenos domene imate, če lahko dostopate do administrativnega elektronskega naslova. Denarja vplačanega za prenos domene, katere lastnik niste, ne vračamo.

Domene ni mogoče prenesti: če je domena tik pred iztekom registracije ali pa je registracija že pretekla, če je domena iz kakršnegakoli razloga zaklenjena na trenutnem registrarju, iz nekaterih registrarjev domene ni mogoče prenesti, če je domena registrirana manj kot 60 dni.
Na vrh  


6. Kaj pomenijo določene končnice domen?
.si – internet končnica za podjetja registrirana v Sloveniji, .gov - Government agencies (državne agencije), .edu - Educational institutions (izobraževalne inštitucije), .org - Organizations (neprofitne organizacije) , .mil - Military (vojaške organizacije), .com - commercial business (komercialna podjetja ali posamezniki), .net - Network organizations (mrežne organizacije ali posamezniki)
Na vrh  


7. Kaj moram storiti, da lahko pri vas gostujem z domeno .si?
Domeno morate najprej registrirati. Domeno lahko registrirate pri nas ali pa pri katerem drugem registrarju.

V primeru, da boste registrirali domeno pri nas se morate prvo vpisati kot nov uporabnik. To lahko storite tukaj. Nato na prvi strani pod oknom registracija domen vpišete ime dome, ki jo želite registrirati in z gumbom "iskanje" preverite zasedenost domene. V primeru, da je domena prosta je v polju "rezultat" zapisano "Prosta" in z pritiskom na gumb "registriraj" to domeno registrirate. Ko bo domena uspešno registrirana Vam bomo poslali vse potrebne podatke za upravljanje domene.

V primeru, da boste registrirali domeno drugje, pri nas pa gostovali pa je potrebno registrarju poslati naslova naših domenskih strežnikov: primarni DNS strežnik (ns1.slohost.net, IP: 91.185.193.33), sekundarni DNS strežnik (ns2.slohost.net, IP: 91.185.196.152).
Na vrh  


8. Katere domene lahko pri vas registriram?
Pri nas lahko registrirate domene s končnicami ".com" ".net" ".org" ".biz" ".info" ".eu" in ".si". Podrobnosti o domenah in cenik si lahko ogledate tukaj. Mogoče informativno še to: pri nas je bilo dne 14.12.2006 registriranih 140 domen raznih končnic.
Na vrh  


9. Lahko pri vas registriram domene končnice .si ?
Lahko. Poleg vseh ostalih domen (.com, .net, .org,...) lahko registrirate pri nas tudi domeno .SI. Preverite in registrirate lahko domeno pri nas in sicer v obrazcu "preveri domeno" - poglavje domene.
Na vrh  levo okno FAQ GOSTOVANJE desno okno

1. FTP pod windowsi XP ne dela? Javi nimam dostopa - prišlo je do napake?
2. Kaj bi lahko jaz sam delal maile (poštne predale)?
3. Zakaj je vsakič ko grem v webmail (preko iexplorerja) poštni predal prazen?
4. Rabil bi program za FTP prenos datotek na strežnik
5. Zakaj dobivam pošto (emaile) s sporočilom *****SPAM***** in kaj to pomeni?
6. Ogled pošte preko internet explorerja (webmail)?
7. Kaj pomeni statistika dostopov do strežnika (webstat) in kako ga pogledam?
8. Kako dostopam do poštnega predala?
9. Kako nastavim FTP program? Kako prenašam datoteke?
10. Kaj lahko uporabim za prenos datotek na vaš strežnik?
11. Ali je moj poštni predal varen pred virusi?

1. FTP pod windowsi XP ne dela? Javi nimam dostopa - prišlo je do napake?
Prvo me zavrne ko vpišem ftp:// in mi napiše da nimam dostopa. Po 10-ih poskusih mi da da vpišem UI in geslo pol pa išče in mi napiše da je prišlo do napake pri otpiranju FTP-ja?

Preveriti je potrebno po vrsti:
- imaš pravilno uporabniško ime in geslo ter ftp naslov?
- v katerem programu do delaš (najverjetneje internet explorer - explorer)?
- imaš ti slučajno kakšen firewall (požarni zid) vklopljen?
- ali ti antivirusni program to prepreča (če ga imaš inštaliranega)?
- ali ti antispam program dela te restrikcije (če ga imaš inštaliranega)?
Na vrh  


2. Kaj bi lahko jaz sam delal maile (poštne predale)?
Lahko bi ti podal link da bi ti sam kreiral maile, vendar potem jaz ne bi imel več nadzora nad temi zadevami…

Obstaja več razlogov:
- enkrat v prihodnosti se ti zruši računalnik, ti več ne poznaš predalov, gesel,... (jaz pa prav tako ne)...
- recimo na strežniku neka napaka pa je potrebno kreirat ponovno vse poštne predale (spet jaz nimam podatkov)…
- v nadzorni plošči je možno spreminjati ogromno nastavitev, ki lahko posledično povzročijo, da vaša spletna stran ni dosegljiva

Pa še več je teh stvari zakaj raje jaz sam poskrbim za te stvari… Torej naj Vam ne bo nerodno... Želje, zahteve,... poslat po emailu in bo urejeno...
Na vrh  


3. Zakaj je vsakič ko grem v webmail (preko iexplorerja) poštni predal prazen?
V poštnih predalih na spletnem strežniku ostajajo emaili tako dolgo, dokler jih uporabnik ali kateri drugi program ne izbriše. V primeru da uporabljate samo dostop do poštnega predala preko internet explorerja - webmail) bodite pozorni saj vsako toliko časa program, ki teče na strežniku (Horde) vsako toliko časa ponudi arhiviranje starih emailov ali pa celo brisanje.

Pozorni pa bodite, če imate nastavilljene razne odjemalce pošte (outlook,...) na vašem lokalnem računalniku in imate v njih nastavljene poštne predale je vedno v osnovi nastavljeno, da ko program prenese emaile s spletnega strežnika v odjemalec pošte (lokalni računalnik) nato izprazni ta poštni predal. Torej rezultat: emaili so na vašem lokalnem računalniku, ne pa več na spletnem strežniku.
Na vrh  


4. Rabil bi program za FTP prenos datotek na strežnik
Obstaja ogromno različnih FTP programov, ki podpirajo različne tipe dostopov, prenosov podatkov na FTP strežnik. Na žalost jih je večina plačljivih, zato smo se potrudili in poiskali par brezplačnih FTP programov, ki so prav tako uporabni in koristni - poleg tega pa za njih ni potrebno odšteti niti tolarja.

Nekaj programov in naslovov:
1. SmartFTP 1.0 Build 981 http://smartftp.com/get/SFTPFull.exe
2. Encrypted FTP 3.3.0.120 http://www.snapfiles.com/dlnow/rdir.dll?id=106123
3. Core FTP Lite 1.3b ftp://ftp.coreftp.com/coreftplite1.3.exe

Na vrh  


5. Zakaj dobivam pošto (emaile) s sporočilom *****SPAM***** in kaj to pomeni?
SPAM ali nezaželena pošta so vsa email sporočila, ki imajo reklamno ali katerokoli drugo vsebino, ki za nas ponavadi nima zanimive vsebine - ravno nasprotno: vsebina so razni ceniki, reklame, povabila, ki samo motijo naše delo. Ker je zadnje čase vedno več takšnih emailov smo na že pred časom na strežniku vklopili antiSPAM programsko orodje, ki po določenih pravilih določa ali so emaili SPAM ali ne. Vsem sporočilom, ki so označena kot SPAM je v sporočilu emaila dodana beseda *****SPAM******

Kaj pomeni ta *****SPAM***** v naslovu emaila za vas? Preprosto... V poštnih odjemalcih lahko nastavimo razna pravila za prejemanje emailov. Tako lahko nastavimo, da vsa nezaželena pošta (SPAM) avtomatsko preide iz poštnega predala INBOX v recimo DELETED ITEMS ali pa to pošto preprosto s pravilom izbrišemo. Pridobili smo ogromno časa, saj se nepotrebna sporočila avtomatstko prestavijo...
Na vrh  


6. Ogled pošte preko internet explorerja (webmail)?
Vsa gostovanja na strežniku slohost.net omogočajo pregled pošte Vaših poštnih predalov s pomočjo internet explorerja (še posebej pomembno za tiste, ki nimate poštnih odjemalcev).

Naslov do spletnega naslova za HORDE pošto je naslednji: http://webmail.slohost.net

Podrobne informacije glede uporabe webmaila si lahko ogledate tukaj.

POZOR! Pri uporabi pregleda in pošiljanja pošte preko webmaila se Vaš poštni predal ne prazni (pošto, ki jo ohranjate v predalu zaseda prostor). Tako če imate poštni predal velikosti 15Mb, pustili pa ste v poštnem predalu 13Mb sporočil ne boste več mogli prejeti novih sporočil večjih od 2Mb.
Na vrh  


7. Kaj pomeni statistika dostopov do strežnika (webstat) in kako ga pogledam?
Statistika dostopov za spletni strežnik (webalizer) je program za analizo log podatkov prenosa in dostopov za določeno gostovanje, oz. predel prostora na strežniku.

Torej v kratko je webstat izpis obiskanosti vaše spletne strani z letnim ali podrobnim mesečnim izpisom podatkov.

Rezultate, ki jih program "preračuna" iz log-datotek izpiše v smiselni HTML obliki so realni in uporabniki na njih ne morejo vplivati.

webstat statistika obiskanosti strani malezivaliwebstat statistika obiskanosti strani malezivali mesecno
Letni in mesečni izpis statistike

Mesečni podatki, ki jih lahko vidimo so naslednji: Dnevna statistika, Statistika po urah, URLs, Vstop, Izhod, Področja, Preusmeritev z, Iskanje, Uporabnikov, Agents, Države.

Kako si ogledam statistiko za mojo spletno stran? Na spletni strani slohost.net je v desnem seznamu možnost dostopa do webstat statistike. Ko se okno odpre in vas vpraša za uporabniško ime in geslo. V ta okna vpišete uporabniško ime in geslo FTP dostopa do Vašega gostovanja.
Na vrh  


8. Kako dostopam do poštnega predala?
Za branje pošte iz POP3 email predala, morate pravilno nastaviti vaš email program. Nastavitve, ki so potrebne za pravilno delovanje so naslednje:

Incoming POP Mail server:
mail.vašadomena.com (ali mail.slohost.net)

Outgoing (SMTP) Mail server:
Vnesti morate SMTP Mail server, vašega internet ponudnika. Te informacije ste dobili zraven uporabniškega računa, lahko pa jih dobite na njihovi spletni strani.

Par najpogostejših SMTP strežnikov:
SiOL: mail.siol.net
VoljaNET: smtp.volja.net
AmisNET: smtp.amis.net
Arnes: mail.arnes.si

Username (uporabniško ime):
je kar celoten email naslov (npr. info.novice@diskom.si)

Password (geslo):
Geslo ste prejeli po emailu ko je bil Vaš račun kreiran.

Kako nastavite omenjene parametre, je odvisno od uporabljenega email programa. Preberite v navodilih samega programa.
Na vrh  


9. Kako nastavim FTP program? Kako prenašam datoteke?
Za povezavo na vašo spletno stran prek FTP-ja potrebujete internet dostop in naslednje podatke, ki jih vnesete v FTP program:

FTP host: ftp.vašadomena.com (lahko tudi ftp.slohost.net)
Username: ime vašega FTP računa
Password: geslo vašega FTP računa
osnovna mapa: www/

Priporočamo vam, da si naredite profil za račun, ki ga imate na spletu, tako se boste izognili ponovnemu vnosu istih podatkov. FTP program deluje podobno kot Windows Explorer. Na eni strani se nahajajo podatki iz diska, na drugi pa podatki, ki so na vašem strežniku. Glavna stran se bo zagnala iz osnovnega direktorija, se pravi, da jo morate poimenovati index.html , .htm ali .shtml. Po želji lahko kreirate poljubno direktorijev in jih tudi zbrišete. V rootu sta dva direktorija, ki jih ne smete izbrisati, to sta cgi-bin in webmail. Naš operacijski sitem je občutljiv na velikost črk, zato bodite pozorni (test.html ni enako TEST.html). Da bi se izognili napakam, vam priporočamo, da poimenujete vse datoteke in direktorije z malimi črkami. Za presledek v datoteki ali direktoriju uporabite podčrtaj ( _ ).
Na vrh  


10. Kaj lahko uporabim za prenos datotek na vaš strežnik?
FTP (file transfer protocol) označuje protokol za prenos podatkov na / iz strežnika. Imate neomejen dostop do strežnika prek FTPja, 24 ur/dan.

Za prenos lahko uporabite katerikoli FTP program. Najbolj znani so: CuteFTP, FtpControl, Crystal FTP. Nekateri urejevalniki spletnih strani imajo že vgrajene FTP protokole, kot npr.: Dreamweaver, NetObjectFusion, Frontpage.

Pozor: vsi podatki (slike, html datoteke in ostale datoteke) morate shraniti v direktorij www (public_html)!
Na vrh  


11. Ali je moj poštni predal varen pred virusi?
Vsi vaši poštni predali so varni pred virusi in črvi. Na strežniku je zagnan antivirusni program ClamAV (program je označen kot GPL - torej je brezplačen in ga lahko uporablja kdorkoli).

Virusi in obnovitev definicij? Antivirusni program preverja vsako uro, če obstajajo kakšni novi virusi in si s spletne strani shrani zadnje "definicije" tako da so vaši poštni predali varni.

Opozorilo! Ker se nam je v preteklosti dogajalo, da so si nekateri pošiljali ZIP datoteke s šiframi, ki so vsebovale dejanske podatke, smo morali izklopiti v antivirusnem programu funkcijo skeniranja v ZIP arhivih. Zakaj ? Zato ker obstaja par virusov, ki uporabljajo ravno to. Pošiljajo okužene ZIP datoteke zaščitene s šifro. Torej pozorno pri emailih z ZIP priponami - še posebej če vsebujejo šifro za aktiviranje.
Na vrh  levo okno FAQ IZDELAVA SPLETNIH STRANI desno okno

1. Kako in kje najti brezplačno predlogo spletne strani?
2. Potrebujem spletno stran. Kako poteka proces izdelave spletne strani?

1. Kako in kje najti brezplačno predlogo spletne strani?
Najbolje je da si spletno stran narišete sami in jo predelate v HTML odliko (torej slike shranjene posebej, kreirane html datoteke z tekstualno vsebino in pravilne povezave do slik ter ostalih elementov). Še lažje pa je preprosto izbrati eno izmed brezplačnih predlogov spletnih strani, ki jih je nekdo že kreiral in jih objavil na internetu.

Seveda še en način je, da sami poiščete na svetovnem spletu ponudnike brezplačnih predlog in sicer google iskanje pod ključnimi besedami "free web templates".
Na vrh  


2. Potrebujem spletno stran. Kako poteka proces izdelave spletne strani?
Cene in ostale podatke glede izdelave spletnih strani si lahko ogledate tukaj.

V vsakem primeru pa nas kontaktirajte in nam sporočite, kakšen je namen vaše spletne strani, kakšna želite, da bo vsebina in druge podrobnosti. Če glede česa niste prepričani, vam bomo svetovali oziroma vam razložili, kakšne so možnosti. Dogovorili pa se bomo tudi za ceno in rok izdelave.

Oglejte pa si prav tako reference že izdelanih spletnih strani, ki smo jih izdelali za potrebe naših strank.
Na vrh  
registracija domen
spletno gostovanje
izdelava spletnih strani
webmail | webstat
 
OBISKOV: 2326063
DATUM: 22.6.2024
URA: 9:17:25
IP: 3.230.173.188
www.maleZivali.com
spletna trgovina - vse za vaše hišne ljubljenčke (pse, muce, ribe ...)
www.Lektoriranje.info
zahvala za lektoriranje
www.diskom.si
Računovodski in knjigovodski servis (računovodstvo in knjigovodstvo)
 
 
O strežniku sloHOST | Registracija domen | Spletno gostovanje | Izdelava spletnih strani
Vsa vsebina in fotografije, ki se nahajajo na tej spletni strani so avtorsko zaščitene in pripadajo avtorjem spletne strani slohost.net.
Vsebine in fotografije najdenih na tej spletni strani ni dovoljeno kopirati, razvijati, razmnoževati ali posredovati naprej brez avtorjeve privolitve.
Na spletni strani je predstavljena izdelava spletnih strani in spletno gostovanje na spletnem strežniku sloHOST ter registracija domen .com/.net/.org/.eu/.ei.